sobota, 18 lutego 2012

Zapiekanka szpinakowa z makaronem penne

Zapiekanka szpinakowa z makaronem penne



Składniki

dla 2-4 osób
  • szpinak (świeży lub mrożony), 450 g
  • makaron typu penne, 250 g
  • serek typu fromage, 250 g
  • czosnek, 2 zabki
  • masło, 1 łyżeczka
  • kostka bulionowa, 1 szt
  • ser żółty, 
  • przyprawy :sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 
 

Opis przygotowania

czas przygotowania: 
 
1. Szpinak podsmażamy na maśle dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i trochę gałki muszkatołowej, tak aby nabrał wyrazistego smaku. (ostrożnie z solą, bo sos będzie słony, więc trzeba wziąć to pod uwagę)

2. Następnie w 0,5 l gorącej wody rozpuszczamy jedną kostkę rosołową, dodajemy serek typu fromage i mieszamy trzepaczka, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy surowy makaron i mieszamy go z masą szpinakową. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem serowym i posypujemy dużą ilością startego żółtego sera. Tak przygotowane danie zapiekamy na 180 stopni ok 30-40 min, aż do wchłonięcia przez makaron całego płynu.

3. Po wyjęciu dania z piekarnika warto odczekać kilka minut, aż całość lekko stężeje. Jeżeli nie chcemy aby danie było jarskie można dodać podsmażoną pierś z kurczaka. Zapewniam, że obie wersje są przepyszne. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz