Składniki na 6-8 porcji:
- 1,6 schabu bez kości,
- 15 dag suszonych moreli,
- 10 dag masła,
- 1 łyżeczka soli czosnkowej,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- cukier,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- sól,
- 1 puszka moreli,
- 2 łyżki konfitury z moreli,
- 2 łyżki koniaku,
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
1. Masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem. Mocno schłodzić. Mięso opłukać, włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i długim, szerokim nożem wyciąć w mięsie kieszeń. Napełniać ją na przemian suszonymi morelami i kawałkiem ziołowego masła (można sobie pomóc, upychając trzonkiem drewnianej łyżki). Otwór spiąć wykałaczką lub zszyć. Schab oprószyć solą oraz połową porcji kminku i mielonej papryki.
2. Ułożyć w żaroodpornej formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec ok. 90 minut (co 20 minut podlewać mięso połową szklanki gorącej wody). Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i posmarować je podgrzaną konfiturą wymieszaną z resztą kminku i papryki. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika, dopiec.
3. Morele z puszki zmiksować. Pozostałe suszone morele pokroić w paseczki. Wywar z pieczeni przecedzić. Dodać koniak oraz zmiksowane i pokrojone morele. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Po odkrojeniu 2-3 plastrów pieczeń ułożyć na półmisku. Polać sosem morelowym. Podawać z mieszanką ryżu dzikiego i basmati.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz