Składniki
dla 2-4 osóbłopatka ok 1 kg,cebula 1 szt,
suszone podgrzybki 20 g (kilka kapeluszy),
sól,pieprz,
liść laurowy,
mąka ok 3 łyżeczek,
woda ok 3-4 szkl,
Planta ok 1/2 op lub smalec,
Opis przygotowania
czas przygotowania:
1. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie ok 30 min.Mięso kroimy, rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy w rondlu każdy kotlet kilka minut.Na rozgrzany tłuszcz (po usmażeniu mięsa) wrzucamy posiekaną cebulkę i mąkę, następnie podsmażamy do momentu, aż zasmażka zmieni barwę na ciemniejszą. Wlewamy wodę, wrzucamy mięso, kilka listków laurowych i pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem...dusimy wszystko ok godzinki (czasem 1,5).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz