niedziela, 5 lutego 2012

Sztuka mięsa w sosie grzybowym


Sztuka mięsa w sosie grzybowym

...pyszne mięsko,wspaniale smakuje z kaszą lub kluseczkami :-)

Składniki

dla 2-4 osóbłopatka ok 1 kg, 
cebula 1 szt, 
suszone podgrzybki 20 g (kilka kapeluszy), 
sól,pieprz, 
liść laurowy, 
mąka ok 3 łyżeczek, 
woda ok 3-4 szkl, 
Planta ok 1/2 op lub smalec, 

Opis przygotowania

czas przygotowania: 
 
1. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie ok 30 min.Mięso kroimy, rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy w rondlu każdy kotlet kilka minut.Na rozgrzany tłuszcz (po usmażeniu mięsa) wrzucamy  posiekaną cebulkę i mąkę, następnie podsmażamy  do momentu, aż zasmażka zmieni barwę na ciemniejszą. Wlewamy  wodę, wrzucamy mięso, kilka listków laurowych i pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem...dusimy wszystko ok godzinki (czasem 1,5).

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz