niedziela, 19 lutego 2012

Smażony ryż z jajkiem





Smażony ryż to popularne danie kuchni chińskiej. Dodaje się do niego warzywa, owoce morza lub kawałeczki mięsa. My proponujemy prostą wersję tego dania - smażony ryż z jajkiem i dymką. Dla urozmaicenia, do potrawy możesz dodać 1 szklankę zielonego groszku.

Smażony ryż z jajkiem

Składniki:
  • 350 g ryżu długoziarnistego 
  • 2 jajka, rozmącone 
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego 
  • 3 łyżki oleju 
  • 4 cebule dymki
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego pieprz, do smaku


Ryżu ugotuj na sypko, odcedź, odstaw do przestudzenia. Dymkę umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki. W miseczce ubij jajka z olejem sezamowym, odstaw. Na głębokiej patelni lub na woku rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, dodaj ugotowany ryż i smaż przez ok. 4 minuty, mieszając, by się nie przypalił. Dodaj pokrojoną dymkę, smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dopraw sosem sojowym i pieprzem, wymieszaj. Zsuń ryż na brzeg patelni. Na wolne miejsce wylej rozmącone jajka. Gdy zaczną się ścinać, wymieszaj je i poszarp na kawałki łopatką. Wymieszaj z ryżem, smaż jeszcze 1-2 minuty. Podawaj natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz