Smażony ryż to popularne danie kuchni chińskiej. Dodaje się do niego warzywa, owoce morza lub kawałeczki mięsa. My proponujemy prostą wersję tego dania - smażony ryż z jajkiem i dymką. Dla urozmaicenia, do potrawy możesz dodać 1 szklankę zielonego groszku.
Smażony ryż z jajkiem
Składniki:
- 350 g ryżu długoziarnistego
- 2 jajka, rozmącone
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju
- 4 cebule dymki
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego pieprz, do smaku
Ryżu ugotuj na sypko, odcedź, odstaw do przestudzenia. Dymkę umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki. W miseczce ubij jajka z olejem sezamowym, odstaw. Na głębokiej patelni lub na woku rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, dodaj ugotowany ryż i smaż przez ok. 4 minuty, mieszając, by się nie przypalił. Dodaj pokrojoną dymkę, smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dopraw sosem sojowym i pieprzem, wymieszaj. Zsuń ryż na brzeg patelni. Na wolne miejsce wylej rozmącone jajka. Gdy zaczną się ścinać, wymieszaj je i poszarp na kawałki łopatką. Wymieszaj z ryżem, smaż jeszcze 1-2 minuty. Podawaj natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz