niedziela, 26 lutego 2012

Boczek szpikowany czosnkiem


 
Sycące danie na zimowe mrozy.

Boczek szpikowany czosnkiem

Składniki: 
  • 1 cały boczek surowy (niekoniecznie chudy) bez kości i skóry 
  • 1 duża główka czosnku 
  • 1 płaska łyżeczka kminku 
  • 2 cebule 
  • sól 
  • pieprz
Mięso rozłóż płasko na desce i wyrównaj ścinając ostrym nożem pozostałości po usunięciu żeber. Pozyskane w ten sposób kawałki mięsa i 1/3 obranego czosnku zmiel na farsz. Aby farsz miał odpowiednią konsystencję po upieczeniu, dolej do jego wyrabiania nawet 1 szklankę zimnej wody, zmielone mięso musi ją wchłonąć. Farsz dopraw mocno solą i pieprzem i odstaw do lodówki. Pozostały czosnek posiekaj, wymieszaj z kminkiem, solą i pieprzem i odstaw na 6-8 godzin. Boczek rozłóż płasko na desce i z jednej strony ostrym nożem natnij na 3/4 powierzchni tworząc kieszeń. Nafaszeruj boczek farszem i zepnij rozcięcie patykami do szaszłyków. Natrzyj z wierzchu czosnkiem roztartym z ziołami. Piecz bez tłuszczu w 160 st. C około 1 godzinę i 20 minut. Wyjmij z naczynia i ostudź. Podawaj na gorąco, pokrojony w plastry (możesz również podawać na zimno).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz