Porcje: 1
Czas: 30 min
Kaloryczność: średnia
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (75% kakao)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
Jak przyrządzić:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite białka. Przygotować naczynia do zapiekania, np. kokilki do sufletów, które należy wysmarować masłem, a następnie wlać czekoladową masę. Rozgrzać piekarnik do 200 ºC. W każdej z porcji zanurzyć po dwie kostki czekolady i odstawić na 15 minut aby się schłodziły. Następnie wstawić do piekarnika. Piec maksimum 10 minut aż deser wyrośnie. Odstawić do przestygnięcia na 3 minuty.
Odwrócić foremki na talerzu i podawać natychmiast!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz