sobota, 25 lutego 2012

Łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym



PRZYGOTOWANIE:  45 MINUT

Składniki:

  • 4 filety z łososia (po 18-20 dag),
  • po pół szklanki wytrawnego białego wina
  •  śmietany 36-proc.,
  • 6 posiekanych szalotek,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 8-10 dag świeżego masła,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny


Przepis:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W naczyniu do zapiekania ułóż filety z łososia, oprósz je solą i pieprzem (możesz skropić niedużą ilością oliwy). Piecz około 20 minut. W tym czasie wymieszaj w rondelku wino, śmietanę, szalotki, ocet i tymianek, gotuj bez przykrycia, aż objętość płynu zmniejszy się do połowy szklanki. Wtedy przecedź sos, ponownie wlej go do rondla i ustaw na maleńkim ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką, dodawaj po kawałeczku zimne masło. Na koniec przypraw sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej sosem upieczone ryby i od razu podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz