PRZYGOTOWANIE: 45 MINUT
Składniki:
- 4 filety z łososia (po 18-20 dag),
- po pół szklanki wytrawnego białego wina
- śmietany 36-proc.,
- 6 posiekanych szalotek,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 8-10 dag świeżego masła,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W naczyniu do zapiekania ułóż filety z łososia, oprósz je solą i pieprzem (możesz skropić niedużą ilością oliwy). Piecz około 20 minut. W tym czasie wymieszaj w rondelku wino, śmietanę, szalotki, ocet i tymianek, gotuj bez przykrycia, aż objętość płynu zmniejszy się do połowy szklanki. Wtedy przecedź sos, ponownie wlej go do rondla i ustaw na maleńkim ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką, dodawaj po kawałeczku zimne masło. Na koniec przypraw sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej sosem upieczone ryby i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz