Zawinięcie ryby w plasterki słoniny, nie tylko urozmaici smak potrawy, ale także zapobiega wysuszaniu mięsa ryby podczas smażenia. Zamiast słoniny, możesz użyć plasterków boczku.
Pstrąg smażony w słoninie glazurowany miodem
Składniki:
- 4 duże potokowe pstrągi
- 400 g grubej słoniny
- 4 łyżki miodu lipowego
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz
Świeże pstrągi oczyść z łusek (najlepiej czystym plastikowym druciakiem do mycia naczyń). Wypatrosz i ostrym nożem usuń skrzela oraz oczy. Dokładnie umyj i osusz. Posól i oprósz pieprzem. Do jamy brzusznej włóż koperek i wstaw ryby na 2 godziny do lodówki. Mocno schłodzoną słoninę pokrój w cienkie plastry i zawiń w nie pstrągi. Smaż na suchej patelni. Pod koniec zlej wytopiony tłuszcz i dodaj miód. Powoli karmelizuj na patelni razem ze smażonymi rybami, do uzyskanie żółto brązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz