niedziela, 26 lutego 2012

Pstrąg smażony w słoninie




 
Zawinięcie ryby w plasterki słoniny, nie tylko urozmaici smak potrawy, ale także zapobiega wysuszaniu mięsa ryby podczas smażenia. Zamiast słoniny, możesz użyć plasterków boczku.

Pstrąg smażony w słoninie glazurowany miodem

Składniki:
  • 4 duże potokowe pstrągi 
  • 400 g grubej słoniny 
  • 4 łyżki miodu lipowego 
  • duży pęczek koperku 
  • sól, pieprz
Świeże pstrągi oczyść z łusek (najlepiej czystym plastikowym druciakiem do mycia naczyń). Wypatrosz i ostrym nożem usuń skrzela oraz oczy. Dokładnie umyj i osusz. Posól i oprósz pieprzem. Do jamy brzusznej włóż koperek i wstaw ryby na 2 godziny do lodówki. Mocno schłodzoną słoninę pokrój w cienkie plastry i zawiń w nie pstrągi. Smaż na suchej patelni. Pod koniec zlej wytopiony tłuszcz i dodaj miód. Powoli karmelizuj na patelni razem ze smażonymi rybami, do uzyskanie żółto brązowego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz