piątek, 6 stycznia 2012

Sałatka z pieczoną marchewką, kozim serem, sosem miodowym i rozmarynem


Składniki:
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 opakowanie (250 g) koziego sera twarogowego lub rolady serowej
  • miód 100 g (5 łyżek)
  • sos sojowy jasny ( 4 łyżki stołowe) 60 ml
  • 1 szt. cytryny
  • olej rzepakowy (7 łyżek) 100 ml
  • oliwa 60ml (4łyżki)
  • rozmaryn - 2 gałązki

Sposób wykonania:


Marchew kroimy w słupki i wrzucamy na osoloną wodę na około 10 min. W miedzyczasie szykujemy sos miodowy. Do miski wlewamy sos sojowy, miód oraz otartą skórkę z cytryny razem z wyciśniętym sokiem, doprawiamy szczyptą pieprzu i dokładnie mieszamy. Do otrzymanego sosu dolewamy wolnym strumieniem olej cały czas mieszając do uzyskania jednolitej emulsji. Ugotowane marchewki odcedzamy i doprawiamy rozmarynem solą oraz pieprzem i skrapiamy odrobiną oliwy. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na papier pergaminowy i zapiekamy około 15 min w temperaturze 200st C. Gotowe marchewki wykładamy na półmisek następnie wykruszamy kozi ser i polewamy naszym sosem. Całość można udekorować natka pietruszki, rukolą lub listkami szpinaku.


źródło: TVP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz