Składniki:
- 0,5 kg marchewki
- 1 opakowanie (250 g) koziego sera twarogowego lub rolady serowej
- miód 100 g (5 łyżek)
- sos sojowy jasny ( 4 łyżki stołowe) 60 ml
- 1 szt. cytryny
- olej rzepakowy (7 łyżek) 100 ml
- oliwa 60ml (4łyżki)
- rozmaryn - 2 gałązki
Sposób wykonania:
Marchew kroimy w słupki i wrzucamy na osoloną wodę na około 10 min. W miedzyczasie szykujemy sos miodowy. Do miski wlewamy sos sojowy, miód oraz otartą skórkę z cytryny razem z wyciśniętym sokiem, doprawiamy szczyptą pieprzu i dokładnie mieszamy. Do otrzymanego sosu dolewamy wolnym strumieniem olej cały czas mieszając do uzyskania jednolitej emulsji. Ugotowane marchewki odcedzamy i doprawiamy rozmarynem solą oraz pieprzem i skrapiamy odrobiną oliwy. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na papier pergaminowy i zapiekamy około 15 min w temperaturze 200st C. Gotowe marchewki wykładamy na półmisek następnie wykruszamy kozi ser i polewamy naszym sosem. Całość można udekorować natka pietruszki, rukolą lub listkami szpinaku.
źródło: TVP
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz