Składniki:
- Pęczak – ok. 400 g
- Masa makowa – ok. 0,5 kg
- Rodzynki - 1 garść
- Płatki migdałów – 1 garść
- Suszone morele – 1 garść
- Miód – 100 ml
- Mleko – 1 litr
- Skórka pomarańczowa – do dekoracji
Sposób wykonania:
W garnku zalewamy mak mlekiem i gotujemy przez ok. 2-3 godziny. Mleko powinno przykryć mak dwukrotnie. Kiedy całość się zagotuje i mleko wyparuje, a masa zgęstnieje należy ja przemielić trzykrotnie. Ugotowany pęczak przekładamy do garna i łączymy z przemieloną masą makową (na 3 porcje dajemy 400 g pęczaku i ok. 20 g masy makowej). Pęczak i masę podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy sparzone wcześniej rodzynki, płatki migdałów i suszone morele. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok.10-12 minut. Całość słodzimy miodem - jego ilość uzależniamy od tego, jak słodką chcemy uzyskać kutię. Po ugotowaniu całość przekładamy do miski i ozdabiamy startą skórką z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz