sobota, 21 stycznia 2012

Racuchy z jabłkiem podawane z lodami cynamonowymi i sosem śliwkowo winnym


Składniki na 3 porcje:

  • Mąka pszenna – ok. 180 g
  • 2 jajka
  • Drożdże – 30 g
  • Mleko – 150 ml
  • Cukier – 100 g
  • 1 jabłko
  • 2 śliwki
  • Wino czerwone wytrawne – 100 ml
  • Cukier brązowy – 1 łyżka stołowa
  • Lody cynamonowe – 2 gałki
  • Świeża mięta – do dekoracji
Sposób wykonania:
W małej miseczce rozprowadzamy drożdże z cukrem i dolewamy trochę mleka. Wszystko ze sobą mieszamy.
W drugiej misce łączymy ze sobą 180 g mąki pszennej, cukier, 2 jajka i trochę mleka i wszystko łączymy z rozrobionymi drożdżami i dokładnie mieszamy tak, żeby konsystencja ciasta nie miała grudek. Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na dobrze rozgrzanym na patelni tłuszczu.
W międzyczasie kroimy w cienkie plasterki jabłko i układamy te plastry na smażonym racuchu. Usmażone racuchy dobrze jest odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowanie sosu winnego: na patelni z odrobiną wody skarmelizuj brązowy cukier, aż nabierze koloru ciemnozłotego. Na skarmelizowany cukier wrzuć pokrojone śliwki i wszystko podlej czerwonym winem. Gotuj, aż sos zgęstnieje a śliwki zmiękną.
Na wyłożone na talerz racuchy wyłóż śliwki oraz sos winny. Danie podawaj z kulkami lodów cynamonowych i listkiem świeżej mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz