piątek, 6 stycznia 2012

Pstrąg w maśle z kruszonką korzenną.

Pstrąg zawsze smakuje wyśmienicie. Źródło: www.sxc.hu, theswedish

Kruszonka korzenna:

100 g masła wymieszać z 50 g cukru. Następnie oddzielnie wymieszać 30 g kakao, mielony cynamon, goździk, kardamon, anyż z 150 g mąki. Całość połączyć i utrzeć na miał.


Pstrąg:

  • 2 filety z pstrąga
  • masło 100 g (2 łyżki)
  • olej 30 ml
  • sól, pieprz
Filety posolić i popieprzyć następnie na rozgrzaną patelnię wylać olej i dodać masło. Na tak przygotowana patelnię wykładamy filety skórą do dołu patelni teflonowej i smażymy około 2 min na średnim ogniu. Po określonym czasie polewamy gorącym tłuszczem wierzch ryby tak aby się ściął. Całość przekładamy na papier pergaminowy i posypujemy naszą kruszonką. Zapiekamy w piekarniku około 10 min w temp. 180 stopni C. 

źródło: TVP


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz