niedziela, 29 stycznia 2012

Spaghetti alio, oglio e peperoncino



Czyli makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką. To danie w sam raz nadaje się na obiad po długim dniu pracy - jego przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut, a pikantny makaron skutecznie ukoi głód.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżej bazylii
  • sól i pieprz, do smaku


Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę umyj, osusz, usuń nasiona i pokrój w plasterki. 
UWAGA: podczas krojenia papryczki nie dotykaj oczu, bo możesz je silnie podrażnić; pamiętaj, by po skończeniu krojenia papryczki dokładnie umyć ręce.
W dużym garnku zagotuj wodę. Posól, doprowadź do wrzenia. Do wrzątku dodaj makaron i gotuj al dentezgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
W międzyczasie wlej na dużą patelnię oliwę. Dodaj pokrojony czosnek i papryczkę. Smaż 2-3 minuty, aż czosnek się delikatnie zezłoci. Dodaj odcedzony makaron, smaż z czosnkiem i papryczką ok. 2 minut mieszając, tak, aby oliwa pokryła kluski. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pietruszką lub bazylią, wymieszaj. Podawaj gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz