piątek, 6 stycznia 2012

Ziemniaki z smażonymi migdałami, pieczonym łososiem, olejem lnianym i natką pietruszki.


Składniki:
  • 200 g ziemniaków; 
  • 100 g zblanszowanych migdałów;
  • olej rzepakowy;
  • 20 g fileta z łososia norweskiego;
  • 50 ml oleju lnianego;
  • natka pietruszki ;
  • cytryna;
  • sól, pieprz;
  • łyżka miodu.
Sposób wykonania:

Łososia układamy na pergaminie następnie solimy, pieprzymy i wkładamy do pieca na 10 do 15 minut w temp 180st. Po wyjęciu nakładamy na niego łyżkę miodu i polewamy go olejem lnianym odstawiamy. W miedzy czasie, gdy jeszcze nasz łosoś jest w piecu, nastawiamy ziemniaki aby się ugotowały. Gotowe ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy niewielką ilość oleju i smażymy migdały na rumiany kolor na sam koniec smażenia dokładamy ziemniaki na 2 min. Całość przekładamy na talerz posypujemy siekana natką i wykładamy filet z naszego łososia pamiętając o tym aby polać potrawę sosem który powstał z rozpuszczonego miodu, oleju lnianego i smaku z łososia. Danie dekorujemy liśćmi natki pietruszki.

źródło: TVP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz