środa, 4 stycznia 2012

Zupa francuska.

Składniki:


  • 4 cebule;
  • 1 opakowanie włoszczyzny;
  • 50 g startego sera;
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina;
  • 0,5 bułki paryskiej;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 łyżka mąki;
  • cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:


Z włoszczyzny ugotować wywar, odcedzić. Drobno posiekane cebule zrumienić, oprószyć mąką i połączyć z wywarem.Gotować ok. 20 minut, wlać wino i doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, przykryć drobnymi kromkami bułki, posypać serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni, aż się ser stopi i zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz