poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Pavlova - tort bezowy - z owocami i kremem mascarpone

Desery

Składniki

  • Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200g cukru (drobnego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • Owoce (u mnie):
  • 250 g truskawek
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 1 sztuka kiwi
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru, aż dobrze się rozpuści (masa ma być błyszcząca, szklista). Na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 2-3 minuty.
    Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na środku możemy narysować okrąg o średnicy ok. 24 cm - ja odrysowałam od tortownicy. Przy pomocy dużej łyżki wykładamy masę na okrąg, możemy przy pomocy szpatułki podnieść trochę brzegi do góry, a środek troszeczkę "spłaszczyć" - wtedy powstanie fajne wgłębienie na krem :).
Wkładamy bezę do piekarnia i pieczemy w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik - zostawiamy bezę na 5 minut, po czym uchylamy drzwiczki i suszymy ją około 2 godzin. 

Kiedy mamy gotową bezę robimy krem. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Zimną (!) kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem.

Przekładamy krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami - u mnie truskawki przekrojone na połówki, kiwi pokrojone w plasterki - całość obsypana borówkami i miętą. Smacznego :) 

Więcej przepisów na blogu Moje Kuchenne Rewelacje :)

źródło: http://smaker.pl/przepis-pavlova-tort-bezowy-z-owocami-i-kremem-mascarpone,117519,mimiwiki.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz