Składniki
- Ciasto: mąka pszenna 1 1/2 szklanki mąki
- cukier 1 szklanka
- kakao 3 łyżki
- woda 1/2 szklanki
- olej 3/4 szklanki
- jajka 5 szt
- cukier 1/2 szklanki
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Masa serowa: ser biały 50 dag
- cukier puder 5 łyzek
- margaryna 25 dag
- cukier waniliowy 2 szt
- Masa śmietanowa: śmietana 30% 1/2 litra
- cukier puder 1 łyżka
- fix do śmietany 4 szt
- czekolada do posypania ciasta
- dżem z czarnej porzeczki 2 słoiki
Przygotowanie
- 1. kakao, woda, 1 szklankę cukru i olej zagotować i ostudzić,
2. białka oddzielić o żółtek, białka ubić z 1/2 szklanki cukru, następnie dodawać po 1 żółtku,
3. do ubitych jajek dodać zimną masę kakaową, dalej wszystko miksujemy, dodajemy przesianą z proszkiem i sodą mąkę, miksujemy, wylewamy na brytfannę, pieczemy ok 35 min w tem 175 C,
4. margarynę utrzeć z cukrem, dodawać powoli ser, wszystko wymieszać (można użyć sera z wiaderka lub zwykłego, który wcześniej należy 2x przemielić),
5. śmietanę ubić z cukrem, dodać fixy
6. ostudzone ciasto przekroić na pół, na jednej części rozsmarować słoik dżemu z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć masę serową, przykryć drugą częścią ciasta, znowu słoik dżemu porzeczkowego, następnie wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą,
7. wstawić do lodówki, dobrze schłodzić
źródło: http://smaker.pl/przepis-porzeczkowiec,117374,asia67.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz