piątek, 12 sierpnia 2016

Caldo Verde

Zupy

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g kiełbaski chorizo
  • 250 g jarmużu
  • 3 litry bulionu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz cayenne *
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku




Przygotowanie

  1. Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając. 
    Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Pamiętajmy jednak, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka, więc należy uważać z przyprawami. Gotujemy przez 4-5 minuty, aż jarmuż zmięknie, a smaki się połączą. Zupę podajemy skropioną oliwą z oliwek.
    * można dodać jeśli lubicie ostrzejsze potrawy
    Buen Provecho !
  2. źródło:  http://smaker.pl/przepis-caldo-verde,117337,gosia17.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz