Składniki
- 2 laski wanilii
- 500ml mleka
- 4 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka wody
- 125g masła
- 110g mąki
- szczypta soli
Przygotowanie
- Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.
- Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.
Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.
Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem
Ciasto przelać do formy, powierzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać
Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
źródło: http://smaker.pl/przepis-magiczne-ciasto,117551,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz