Składniki
- 375g masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy lub rumowy
- 3 jajka
- 0,5 szklanki wody
- 100g czekolady
- 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie
- Zagotować masło (margarynę), kakao i cukier. Ostudzić.
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. - Do ostudzonej masy kakaowej dodać pozostałe składniki, pianę z białek dodać na końcu i delikatnie wymieszać.
- Piec 40 - 45 minut na środkowym poziomie piekarnika.
- Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Polewą polać ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-murzynek,117564,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz