Składniki
- Marynata:
- 4 filety z kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3,5 cm imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
- sok z 1/2 limonki
- Sos:
- 200 g liści szpinaku
- 350 g siekanych pomidorów z puszki *
- 150 ml kremówki
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Marynata:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. - Sos:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.
* w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki
źródło: http://smaker.pl/przepis-kurczak-balti,117393,gosia17.htm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz