środa, 24 sierpnia 2016

Serniko-Jabłecznik

Desery

Składniki

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jaja
  • 3 żółtka
  • masa serowa:
  • 500 g twarogu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • galaretka

Przygotowanie

 
  1. ciasto:
    1.Masło utrzeć na gładką masę z cukrem.
    2.Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać.
    3.Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
    4.Ciasto podzielić na trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut.
  2. masa serowa:
    1.Ser zmielić dwukrotnie. 
    2.Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
    3.Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka.
    4.Gorącą masę wylać na pierwszy blat.
    5.Przykryć drugim blatem.
  3. masa jabłkowa:
    1.Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
    2.Włożyć do rondla z nieprzywierającym dnem razem z cukrem i smażyć na małym ogniu jak dżem aż rozpadną się owoce.
    3.Od czasu do czasu mieszać !
    4.Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku.
    5.Ciepłą masę wyłożyć na drugi blat i przykryć ostatnim trzecim blatem.
    6.Udekorować według uznania.
źródło:  http://smaker.pl/przepis-serniko-jablecznik,117544,anakola.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz