Składniki
- ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 całe jaja
- 3 żółtka
- masa serowa:
- 500 g twarogu
- 1 budyń śmietankowy
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- galaretka
Przygotowanie
- ciasto:
1.Masło utrzeć na gładką masę z cukrem.
2.Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać.
3.Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
4.Ciasto podzielić na trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut. - masa serowa:
1.Ser zmielić dwukrotnie.
2.Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
3.Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka.
4.Gorącą masę wylać na pierwszy blat.
5.Przykryć drugim blatem. - masa jabłkowa:
1.Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
2.Włożyć do rondla z nieprzywierającym dnem razem z cukrem i smażyć na małym ogniu jak dżem aż rozpadną się owoce.
3.Od czasu do czasu mieszać !
4.Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku.
5.Ciepłą masę wyłożyć na drugi blat i przykryć ostatnim trzecim blatem.
6.Udekorować według uznania.
źródło: http://smaker.pl/przepis-serniko-jablecznik,117544,anakola.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz