Składniki
- 140 g kukurydzy z puszki
- 1 mały kalafior
- 1 młody por
- 1 łodyga selera naciowego
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 5 łyżek oleju z pomidorów
- pęczek szczypiorku z dymką
- 1 l mleka 1,5 %
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Szczypiorek wraz z cebulką siekamy.
Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min (do miękkości kalafiora). Następnie zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek z cebulką i mieszamy.
Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-chowder-warzywny,117549,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz