Składniki
- 0,5 kg rabarbaru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- kruszonka:
- pół kostki masła
- cukier waniliowy
- pół szklanki drobnego cukru
- szklanka mąki
Przygotowanie
- 1.Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Posypać cukrem, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut aż puści sok.
2.Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym.
3.Powoli i na przemian dodawać jogurt i olej.
4.Zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
5.Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.Posypujemy rabarbarem.
Z miękkiego masła, cukru waniliowego, cukru oraz mąki zrobić kruszonkę:
◾masło łączymy z cukrami
◾dodajemy mąkę i rozcieramy palcami tak aby powstawały okruchy i grudki
◾posypujemy nią ciasto
Pieczemy w temp.180°C około 1 godz
◾masło łączymy z cukrami
◾dodajemy mąkę i rozcieramy palcami tak aby powstawały okruchy i grudki
◾posypujemy nią ciasto
Pieczemy w temp.180°C około 1 godz
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-z-rabarbarem,117517,anakola.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz