poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Ciasto z rabarbarem

Desery

Składniki

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • kruszonka:
  • pół kostki masła
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki drobnego cukru
  • szklanka mąki

Przygotowanie

 
  1. 1.Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Posypać cukrem, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut aż puści sok.
    2.Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym.
    3.Powoli i na przemian dodawać jogurt i olej.
    4.Zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
    5.Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    6.Posypujemy rabarbarem.
Z miękkiego masła, cukru waniliowego, cukru oraz mąki zrobić kruszonkę:
◾masło łączymy z cukrami
◾dodajemy mąkę i rozcieramy palcami tak aby powstawały okruchy i grudki
◾posypujemy nią ciasto
Pieczemy w temp.180°C około 1 godz
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-z-rabarbarem,117517,anakola.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz