Składniki
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 2 banany
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 4 jajka
- 200g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg truskawek
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru waniliowego
- opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie
- Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jednego banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Banana zmiksować razem z miękkim masłem, cukrem, skórką cytrynową i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie w formie, piec 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i lekko ostudzić.
- Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Drugiego banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić dwiema łyżkami soku z cytryny.
- Mascarpone zmiksować krótko z resztą soku cytrynowego i z cukrem waniliowym. Kremem posmarować cienko całe ciasto. Truskawki i banana ułożyć na cieście. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-bananowo-truskawkowe,117568,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz