poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Ciasto bananowo-truskawkowe

Desery

Składniki

  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 2 banany
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1kg truskawek
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie

 
  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jednego banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Banana zmiksować razem z miękkim masłem, cukrem, skórką cytrynową i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie w formie, piec 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i lekko ostudzić.
    1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Drugiego banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić dwiema łyżkami soku z cytryny.
    2. Mascarpone zmiksować krótko z resztą soku cytrynowego i z cukrem waniliowym. Kremem posmarować cienko całe ciasto. Truskawki i banana ułożyć na cieście. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć, wylać na ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-bananowo-truskawkowe,117568,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz