Składniki
- Ciasto kruche: 200g mielonych migdałów, 175g mąki, 80g cukru, 1 jajko, 150g masła, 4-5 łyżek zimnej wody
- Masa serowa: 1kg chudego twarogu, 150g cukru, 100ml śmietany 30%, 4 jaja, łyżka mąki ziemniaczanej, starta skórka pomarańczowa
- 50g płatków migdałowych, 150g borówek amerykańskich + kilka do dekoracji
Przygotowanie
- Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mielone migdały wymieszać z mąką i z cukrem. Dodać jajko, masło w kawałkach i wodę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść szybko gładkie ciasto. Mniej więcej połowę ciasta rozwałkować na kształt koła na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć ciastem dno formy. Z reszty ciasta rozwałkować 5-centymetrowe paski i wykleić nimi boki formy. Ciasto docisnąć do formy, a dno i boki ciasta połączyć ze sobą. Ponakłuwać widelcem. Formę wstawić na ok. godzinę do lodówki.
- Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną. W 2 jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka, pozostałe jajka, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową zmieszać z masą serową. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami i borówkami.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik przykryć folią aluminiową i pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Sernik udekorować płatkami i borówkami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-z-borowkami-amerykanskimi,117515,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz