Składniki
- Ciasto kruche: 150g orzechów włoskich, 225g mąki, 80g cukru, 1 jajko, 150g masła, 4-5 łyżek zimnej wody
- Masa serowa: 1kg chudego twarogu, 150g cukru, 100ml śmietany 30%, 4 jaja, łyżka mąki ziemniaczanej, starta skórka pomarańczowa
- 30g orzechów włoskich,150g malin + kilka malin do dekoracji, cukier puder
Przygotowanie
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Orzechy zemleć na pył. Następnie wymieszać z mąką i z cukrem. Dodać jajko, masło w kawałkach i wodę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść szybko gładkie ciasto. Mniej więcej połowę ciasta rozwałkować na kształt koła na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć ciastem dno formy. Z reszty ciasta rozwałkować 5-centymetrowe paski i wykleić nimi boki formy. Ciasto docisnąć do formy, a dno i boki ciasta połączyć ze sobą. Ponakłuwać widelcem. Formę wstawić na ok. godzinę do lodówki.
- Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną. W 2 jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka, pozostałe jajka, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową zmieszać z masą serową. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami i malinami.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik przykryć folią aluminiową i pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
- Orzechy połamać i uprażyć na patelni. Sernik udekorować orzechami i malinami i posypać cukrem pudrem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-z-malinami,117364,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz