środa, 17 sierpnia 2016

Tagliatelle z zielonym pesto i kurczakiem

Dania główne

Składniki

  • Tagiatelle zielone (z szpinakiem) ok. 30 dag
  • Pierś z kurczaka (1 duża pojędyńcza pierś lub dwie mniejsze)
  • Pesto zielone 1 mały słoiczek
  • Czosnek 5-6 ząbki
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa kebab, gryos 3-4 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 2-3 łyżki
  • Słonecznik łuskany 1/2 szklanki

Przygotowanie

 
  1. Kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w duża kostkę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą kebab/gyros i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać olej i marynować przynajmniej 1 godzinę w lodówce.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu (powinien być al dente)
Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzaną patelnie, smażyć przez chwilę.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć do miękkości mięsa.
Następnie dodać pesto i wszystko dokładnie wymieszać, chwilkę pogotować.
Pod koniec gotowania dodać ugotowany odcedzony makaron, wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotowe danie można posypać uprażonym na patelni słonecznikiem łuskanym.

Podawać z brokułem/marchewką ugotowanym/ą na parze.

Smacznego !!!
źródło: http://smaker.pl/przepis-tagliatelle-z-zielonym-pesto-i-kurczakiem,117453,pelen-brzuszek.ht

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz