Składniki
- Tagiatelle zielone (z szpinakiem) ok. 30 dag
- Pierś z kurczaka (1 duża pojędyńcza pierś lub dwie mniejsze)
- Pesto zielone 1 mały słoiczek
- Czosnek 5-6 ząbki
- Cebula biała 1 szt.
- Sól
- Pieprz
- Przyprawa kebab, gryos 3-4 łyżeczki
- Olej rzepakowy 2-3 łyżki
- Słonecznik łuskany 1/2 szklanki
Przygotowanie
- Kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w duża kostkę. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą kebab/gyros i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać olej i marynować przynajmniej 1 godzinę w lodówce.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu (powinien być al dente)
Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzaną patelnie, smażyć przez chwilę.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć do miękkości mięsa.
Następnie dodać pesto i wszystko dokładnie wymieszać, chwilkę pogotować.
Pod koniec gotowania dodać ugotowany odcedzony makaron, wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gotowe danie można posypać uprażonym na patelni słonecznikiem łuskanym.
Podawać z brokułem/marchewką ugotowanym/ą na parze.
Smacznego !!!
Podawać z brokułem/marchewką ugotowanym/ą na parze.
Smacznego !!!
źródło: http://smaker.pl/przepis-tagliatelle-z-zielonym-pesto-i-kurczakiem,117453,pelen-brzuszek.ht
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz