sobota, 27 sierpnia 2016

Pierogi ruskie

Dania główne

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3szkl. mąki
  • 250 - 300ml. przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • po 0.7 kg. sera białego i ziemniaków
  • 1-2 cebule w zależności od wielkości + tłuszcz do podsmażenia
  • Dodatkowo: pieprz, kucharek

Przygotowanie

 
  1. Mąkę przesiać, dodać wodę i olej oraz sól. Ciasto zagnieść aby było elastyczne. Odstawić na chwilę pod przykryciem.

    Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i lekko przestudzić.
    Przecisnąć ser i ziemniaki przez praskę.
    Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać do ziemniaków i sera - doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko. 
Formą do pierogów wykrawać kółka i nakładać farsz.
Pierogi wrzucić do wrzącej wody i gotować aż do wypłynięcia i jeszcze małą chwilkę.

Podawać z cebulką podsmażoną. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz