Składniki
- Na ciasto:
- 3szkl. mąki
- 250 - 300ml. przegotowanej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- po 0.7 kg. sera białego i ziemniaków
- 1-2 cebule w zależności od wielkości + tłuszcz do podsmażenia
- Dodatkowo: pieprz, kucharek
Przygotowanie
- Mąkę przesiać, dodać wodę i olej oraz sól. Ciasto zagnieść aby było elastyczne. Odstawić na chwilę pod przykryciem.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i lekko przestudzić.
Przecisnąć ser i ziemniaki przez praskę.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać do ziemniaków i sera - doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko.
Formą do pierogów wykrawać kółka i nakładać farsz.
Formą do pierogów wykrawać kółka i nakładać farsz.
Pierogi wrzucić do wrzącej wody i gotować aż do wypłynięcia i jeszcze małą chwilkę.
Podawać z cebulką podsmażoną. Smacznego!!
Podawać z cebulką podsmażoną. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz