poniedziałek, 22 sierpnia 2016

: Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Dania główne

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula biała
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • 1 plaster masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 
  1. Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.
Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.
Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
źródło:  http://smaker.pl/przepis-kurczak-w-sosie-smietanowo-musztardowym,119494,futka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz