Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula biała
- 200 g śmietany 18 %
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 1 plaster masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.
Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.
Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kurczak-w-sosie-smietanowo-musztardowym,119494,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz