Składniki
- 2 młode marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- biała część pora
- 500 g wędzonego boczku
- 100 g kaszy pęczak
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- mielona kozieradka
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Marchew obieramy, kroimy w talarki.
Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pora kroimy w piórka.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kminek, zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min smażymy, cały czas mieszając. Zalewamy gorącą wodą (1,2 l), wrzucamy kaszę i gotujemy do jej miękkości.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Podajemy z posiekanym koperkiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-chlopska,117309,gregorhspeed.html
Robimy tą zupkę na wypadzie?
OdpowiedzUsuń