Składniki
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 duże banany (4 małe) ale dojrzałe czyli nawet takie czarne
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła / lub olej , ale z masłem lepiej smakuje :)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- syrop z agawy/cukier brązowy/ksylitol - to już według uznania bo banan jest słodki więc nie potrzeba dużo dosładzać ja daje oko
- szczypta soli
- garść rodzynek, żurawiny / gorzka czekolada
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopnii
- Rozgniatamy banany widelcem, dodajemy jajko i mieszkamy.
- Do przygotowanych bananów dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko łyżką. Jeśli dodajemy bakalie musimy je wcześniej sparzyć, jeśli czekoladę musimy ją drobno posiekać.
- Gotowe ciasto przekładamy do standardowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut ( piekarnik nastawiam na pieczenie od dołu)
źródło: http://smaker.pl/przepis-chlebek-bananowy-wersja-zdrowa,117553,kaktu.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz