czwartek, 25 sierpnia 2016

Chlebek bananowy wersja zdrowa

Desery

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 duże banany (4 małe) ale dojrzałe czyli nawet takie czarne
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła / lub olej , ale z masłem lepiej smakuje :)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • syrop z agawy/cukier brązowy/ksylitol - to już według uznania bo banan jest słodki więc nie potrzeba dużo dosładzać ja daje oko
  • szczypta soli
  • garść rodzynek, żurawiny / gorzka czekolada

Przygotowanie

 
  1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopnii
  2. Rozgniatamy banany widelcem, dodajemy jajko i mieszkamy.
  3. Do przygotowanych bananów dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko łyżką. Jeśli dodajemy bakalie musimy je wcześniej sparzyć, jeśli czekoladę musimy ją drobno posiekać.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do standardowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut ( piekarnik nastawiam na pieczenie od dołu)
źródło:  http://smaker.pl/przepis-chlebek-bananowy-wersja-zdrowa,117553,kaktu.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz