Składniki
- Herbatniki - 0,40 dag
- Margaryna Kasia - 2 szt
- Ser biały - 2 wiaderka
- Kakao granulowane
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
- Mąka pszenna - 2 łyżki czubate
- Jajka - 5 sztuk
- Zapach waniliowy lub inny do wyboru
- Czekolada gorzka - 2 szt
- Czekolada mleczna - 2 szt
- Śmietanka 36% - 1 kubeczek 200 g ( Piątnica )
- Cukier - 1,5 szklanki
Przygotowanie
- Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia. Następnie kruszymy herbatniki na piasek, wsypujemy do formy i zalewamy jedną rozpuszczoną kostką margaryny Kasia. Delikatnie rozprowadzamy tłuszcz tak aby wszystkie okruszki herbatników były wilgotne i dociskamy. Gotowy spód sernika posypujemy granulowanym kakao. Składniki na sernik należy wyciągnąć z lodówki wcześniej tak aby ser i jaja miały temperaturę pokojową.
- Jajka rozdzielamy, w jednej misce ubijamy białka z cukrem a w drugiej delikatnie łączymy ser z żółtkami, zapachem, mąkami oraz rozpuszczoną i wystudzoną kostką margaryny Kasia. Następnie do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy na ciastkowy spód. Czekoladę gorzką łamiemy na dowolne kawałki i wciskamy w ciasto. Sernik wkładamy na godzinę do piekarnika i pieczemy w temp. 150 stopni, po około 40 minutach można podkręcić temperaturę do 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku aby " odpoczęło " - uchylamy tak do połowy drzwi piekarnika. Z tym pieczeniem należy uważać gdyż każdy piekarnik jest inny ;-) Warto co i raz kontrolować ciasto ale nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika.
- Śmietankę wlewamy do rondelka, łamiemy na dowolne kawałki dwie czekolady mleczne i na małym gazie delikatnie mieszamy do zagotowania i zgęstnienia masy. Gotową polewę wylewamy na wystudzony sernik i posypujemy granulowanym kakao.
Smacznego
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-straciatella,117380,mcdusia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz