sobota, 13 sierpnia 2016

Sernik Straciatella

Desery

Składniki

  • Herbatniki - 0,40 dag
  • Margaryna Kasia - 2 szt
  • Ser biały - 2 wiaderka
  • Kakao granulowane
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
  • Mąka pszenna - 2 łyżki czubate
  • Jajka - 5 sztuk
  • Zapach waniliowy lub inny do wyboru
  • Czekolada gorzka - 2 szt
  • Czekolada mleczna - 2 szt
  • Śmietanka 36% - 1 kubeczek 200 g ( Piątnica )
  • Cukier - 1,5 szklanki

Przygotowanie

 
  1. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia. Następnie kruszymy herbatniki na piasek, wsypujemy do formy i zalewamy jedną rozpuszczoną kostką margaryny Kasia. Delikatnie rozprowadzamy tłuszcz tak aby wszystkie okruszki herbatników były wilgotne i dociskamy. Gotowy spód sernika posypujemy granulowanym kakao. Składniki na sernik należy wyciągnąć z lodówki wcześniej tak aby ser i jaja miały temperaturę pokojową.
  2. Jajka rozdzielamy, w jednej misce ubijamy białka z cukrem a w drugiej delikatnie łączymy ser z żółtkami, zapachem, mąkami oraz rozpuszczoną i wystudzoną kostką margaryny Kasia. Następnie do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy na ciastkowy spód. Czekoladę gorzką łamiemy na dowolne kawałki i wciskamy w ciasto. Sernik wkładamy na godzinę do piekarnika i pieczemy w temp. 150 stopni, po około 40 minutach można podkręcić temperaturę do 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku aby " odpoczęło " - uchylamy tak do połowy drzwi piekarnika. Z tym pieczeniem należy uważać gdyż każdy piekarnik jest inny ;-) Warto co i raz kontrolować ciasto ale nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika.
  3. Śmietankę wlewamy do rondelka, łamiemy na dowolne kawałki dwie czekolady mleczne i na małym gazie delikatnie mieszamy do zagotowania i zgęstnienia masy. Gotową polewę wylewamy na wystudzony sernik i posypujemy granulowanym kakao.

    Smacznego
źródło:  http://smaker.pl/przepis-sernik-straciatella,117380,mcdusia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz