Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- 75 ml oleju ( u mnie rzepakowy )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g marchewki ( startej na dużych oczkach )
- 150 g sera żółtego - emmentaler nadaje się świetnie ( starty na dużych oczkach )
- duża szczypta soli
- Zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, pietruszka
- Dodatkowo - ser do posypania muffinek
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopnii
- Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy sól i przyprawy.
- W innym naczyniu roztrzepujemy delikatnie jajka, dodajemy mleko, olej, marchewkę i ser. Na tym etapie można dodać np świeżą pietruszkę, szczypiorek.
- Do miski z mąką dodajemy zawartość drugiego naczynia delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników.
- Foremkę do muffinek posmarować masłem i wyłożyć ciasto prawie do końca wysokości foremki. Zetrzeć trochę sera na wierzchu i włożyć do piekarnika.
Piec około 25 minut ( pieczenie od dołu plus końcówka, około 5min termoobieg )
Proszę spróbujcie ciasto zanim je włożycie do foremek czy odpowiada Wam ilość soli, smacznego
źródło: http://smaker.pl/przepis-muffinki-wytrawne-czyli-serowe,117557,kaktu.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz