Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 małe jajko
- pół młodej kapusty
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- pół pęczka koperku
- garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera Bursztyn)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluchy. Uformowany wałek lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy chwilę na oleju. Dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy 2 minuty (ma być lekko twarda). Wszystko zalewamy passatą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, zagotowujemy i odstawiamy. Ugotowane kopytka mieszamy z kapustą i sosem, posypujemy serem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około 20 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kopytka-pieczone-z-mloda-kapusta,117447,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz