Składniki
- 1/5 kg mąki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu)
- szczypta soli
- Wiśnie
- borówki
- Cukier
- ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
Przygotowanie
- Farsz:
Owoce myjemy. Wiśnie pozbawiamy pestek. Wiśnie i borówki przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz ekstrakt waniliowy (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego), wszystko mieszamy. Owoce powinny być słodkie, bo ciasto będzie słone. - CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu. - Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.
- Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.
- Z ciasta wykrawamy kółeczka, do środka wkładamy łyżeczkę truskawek i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.
- Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-z-wisniami-i-borowkami,119742,agnieszkacrow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz