Składniki
- 200 g liści szczawiu
- 3 średnie ziemniaki
- biała część małego pora
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 l bulionu warzywnego
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę (ja miałam dość wąską marchewkę, dlatego pokroiłam ją w półplasterki), pora kroimy w półplasterki, wszystko smażymy na maśle około 4 minut. Zalewamy bulionem, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Szczaw bardzo dokładnie myjemy, szatkujemy i dodajemy do zupy, gotujemy 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zabielamy śmietaną i dodajemy poszatkowany koperek.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-szczawiowa,117420,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz