czwartek, 18 sierpnia 2016

Zupa szczawiowa

Zupy

Składniki

  • 200 g liści szczawiu
  • 3 średnie ziemniaki
  • biała część małego pora
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

 
  1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę (ja miałam dość wąską marchewkę, dlatego pokroiłam ją w półplasterki), pora kroimy w półplasterki, wszystko smażymy na maśle około 4 minut. Zalewamy bulionem, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Szczaw bardzo dokładnie myjemy, szatkujemy i dodajemy do zupy, gotujemy 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zabielamy śmietaną i dodajemy poszatkowany koperek.
źródło:  http://smaker.pl/przepis-zupa-szczawiowa,117420,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz