piątek, 12 sierpnia 2016

Przepis na: wafle ze śmietanką do kawy

Desery

Składniki

  • 100 gramów masła extra 82%
  • 0,5 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 200 gramów ulubionej śmietanki do kawy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • standardowa paczka suchych wafli
  • polewa czekoladowa (link na blogu)
  • ulubione bakalie




Przygotowanie

  1. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy śmietanę kwaśną i mieszamy do połączenia składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania (!).

    Rondel zestawiamy z gazu, do gorącej masy wsypujemy śmietankę do kawy, mieszamy energicznie (jeśli zostaną maleńkie grudki nie przejmujmy się).
    Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy kakao, mieszamy.
    Krem schładzamy do temp. pokojowej.
    Wafle smarujemy naprzemiennie raz masą ciemną, a raz jasną, przykrywamy i dociskamy czymś ciężkim z góry.
    Po paru godzinach wafel możemy posmarować polewą czekoladową i posypać ulubionymi bakaliami.
    Schłodzić w lodówce, smacznego ! :))

źródło:  http://smaker.pl/przepis-wafle-ze-smietanka-do-kawy,117355,ewaaa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz