sobota, 13 sierpnia 2016

Porzeczkowiec

Desery


Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 1 1/2 szklanki mąki
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 3 łyżki
  • woda 1/2 szklanki
  • olej 3/4 szklanki
  • jajka 5 szt
  • cukier 1/2 szklanki
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa serowa: ser biały 50 dag
  • cukier puder 5 łyzek
  • margaryna 25 dag
  • cukier waniliowy 2 szt
  • Masa śmietanowa: śmietana 30% 1/2 litra
  • cukier puder 1 łyżka
  • fix do śmietany 4 szt
  • czekolada do posypania ciasta
  • dżem z czarnej porzeczki 2 słoiki

Przygotowanie

 
  1. 1. kakao, woda, 1 szklankę cukru i olej zagotować i ostudzić,
    2. białka oddzielić o żółtek, białka ubić z 1/2 szklanki cukru, następnie dodawać po 1 żółtku,
    3. do ubitych jajek dodać zimną masę kakaową, dalej wszystko miksujemy, dodajemy przesianą z proszkiem i sodą mąkę, miksujemy, wylewamy na brytfannę, pieczemy ok 35 min w tem 175 C,

    4. margarynę utrzeć z cukrem, dodawać powoli ser, wszystko wymieszać (można użyć sera z wiaderka lub zwykłego, który wcześniej należy 2x przemielić),

    5. śmietanę ubić z cukrem, dodać fixy

    6. ostudzone ciasto przekroić na pół, na jednej części rozsmarować słoik dżemu z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć masę serową, przykryć drugą częścią ciasta, znowu słoik dżemu porzeczkowego, następnie wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą,
    7. wstawić do lodówki, dobrze schłodzić
źródło:  http://smaker.pl/przepis-porzeczkowiec,117374,asia67.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz