niedziela, 19 lutego 2012

Pilaw


Fot. Szymon Rogiński / AG
 
Pilaw to danie z ryżu, charakterystyczne dla kuchni arabskiej. Do ryżu dodaje się warzywa, mięso albo suszone owoce i orzechy. Do przygotowania tej potrawy najlepiej wykorzystać długoziarnisty ryż, np. basmati, który należy wcześniej kilkakrotnie przepłukać zimną wodą.

Pilaw orientalny

Składniki:
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu 
  • 2 łyżki sklarowanego masła 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 4 rozgniecione ziarna kardamonu 
  • 4 goździki 
  • szczypta grubo utłuczonego czarnego pieprzu 
  • szczypta szafranu 
  • 2 szklanki wywaru warzywnego 
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 3 łyżki podpieczonych orzeszków piniowych
Szafran namoczyć w 2 łyżkach ciepłego bulionu. Ryż dokładnie opłukać i osączyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać suche przyprawy. Po chwili smażenia dodać ryż, smażyć, aż cały się natłuści, mieszać. Dodać szafran. Wlać gorący wywar (półtorej szklanki), zamieszać, żeby nic nie przywarło, zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min. Na suchej powierzchni ryżu powinny powstać małe dziurki. Spróbować, czy jest ugotowany i dość słony. Odstawić z ognia, wzruszyć ryż widelcem i dodać rodzynki, ewentualnie dosolić. Nakryć garnek ręcznikiem i zamknąć przykrywką. Po 5 min podawać posypany orzeszkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz