wtorek, 28 lutego 2012

Sernik cytrynowy​

Sernik /© Panthermedia

Składniki: Na ciasto: 

  • szklanka mąki, 
  • 10 dag zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru, 
  • łyżka kakao, 
  • żółtko,
  • sól


 Na masę: 

  • 4 jajka,
  • 6 łyżek cukru, 
  • 1 kg mielonego twarogu, 
  • 2 łyżki miękkiego masła, 
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej. 


Do dekoracji:

  • limonka, 
  • opakowanie galaretki cytrynowej, 
  • listek mięty.



Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, kakao, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz 10 min. 
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj twaróg, masło, skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na spód i piecz godzinę w 180 st. C
Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na cienkie plasterki. 
Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj plastrami limonki, listkami mięty i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny
Przygotowanie: 60 minut 
Porcja: 280 kilokalorii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz