piątek, 5 maja 2017

Wiosenna sałatka warstwowa z sosem jogurtowym

Wiosenna sałatka warstwowa z sosem jogurtowym

Składniki

1 duży pomidor
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1 średnia czerwona papryka
1 puszka kukurydzy 
1/2 puszki zielonego groszku
4 jajka na twardo
Sos:
150 ml gęstego, naturalnego jogurtu
3 łyżki majonezu (może być light)
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
garść liści bazylii
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
 

Sposób przygotowania przepisu:

Wiosenna sałatka warstwowa z sosem jogurtowym
1. Warzywa umyć i osuszyć. Rzodkiewki, ogórka, pomidora, oraz ugotowane jajka pokroić na plastry. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzą oraz groszek odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, posiekanymi ziołami i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. W misce układać warstwami warzywa: groszek i kukurydzą, ogórka, rzodkiewkę, pomidora, paprykę, jajka, całość polać sosem. Wierzch sałatki polać sosem i udekorować warzywami, jajkiem i szczypiorkiem. Podawać od razu po przygotowaniu.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wiosenna-salatka-warstwowa-z-sosem-jogurtowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz