sobota, 8 kwietnia 2017

Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami

Dania główne

Składniki

  • 200 g makaronu tagiatelle
  • 300 g pieczarek
  • 6 pomidorów suszonych
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 szalotki
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie

 
Szalotkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami, smażymy do zarumienienia.
Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy aż sos zgęstnieje.
Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
źródło: https://smaker.pl/przepis-makaron-z-sosem-pieczarkowym-i-suszonymi-pomidorami,124961,szefowa-kuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz