poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Puszysty sernik bostoński

Puszysty sernik bostoński

Składniki

spód:
3/4 szklanki mąki pszennej
60 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

masa serowa:
500 g mielonego sera białego (z wiaderka)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
2 żółtka
6 białek (1 z ciasta, 2 z masy serowej, 3 z budyniu)
200 ml mleka

budyń:
3 żółtka
300 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g cukru (4 płaskie łyżki)
18 g mąki pszennej (3 płaskie łyżki)

polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady (można wziąć też pół na pół z gorzką czekoladą)
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka oleju
 

Sposób przygotowania przepisu:

Puszysty sernik bostoński
  • 1. spód:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 17-18 minut.
  • 2. masa serowa:
    Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy w proszku i żółtka, zmiksować. Wlać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zaraz przykręcić do 160 C, piec ok. 50-55 minut.
  • 3. budyń:
    Do rondelka wlać ok. 150 ml mleka, dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować.
    Do miski wlać pozostałe mleko, dodać żółtka i mąkę, zmiksować. Do gorącego mleka wlać mieszankę z żółtkami, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 0,5-1 minuty. Gorący budyń wylać na wierzch jeszcze ciepłego sernika, wyrównać na całej powierzchni. Ostudzić.
  • 4. polewa czekoladowa:
    Czekoladę połamać na kostki, dodać kremówkę i olej, rozpuścić na parze. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Polać wierzch sernika, rozprowadzić cienko na całej powierzchni. Brzegi można posypać czekoladową posypką
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/puszysty-sernik-bostonski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz