czwartek, 13 kwietnia 2017

Żurek z pieczarkami i chrzanem

Zupy

Składniki

  • zakwas na żur- 500 ml
  • włoszczyzna- 1 szt
  • Ziele angielskie- 4 kulki
  • ziarna pieprzu- 7 szt.
  • liście laurowe- 3 szt.
  • pieczarki- 40 dag
  • wędzona kiełbasa- 50 dag
  • cebula- 2 szt.
  • ząbki czosnku- 4 szt
  • chrzan- 5 łyżeczek
  • jajka- 5 szt.
  • Masło- 1 łyżka
  • sól- do smaku
  • pieprz- do smaku
  • cukier- do smaku
  • śmietana- do zabielenia
  • majeranek

Przygotowanie

 
Warzywa z włoszczyzny dokładnie oczyść. Włóż do garnka, zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele, liście i pieprz. Dosyp pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru. Zagotuj. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w drobne plasterki. Cebulę i czosnek podsmaż na łyżce masła do czasu aż uwolnią swój aromat. Przełóż do garnka z wywarem. Warzywa gotujemy do czasu aż staną się miękkie. Wyciągnij je z wywaru. Kiełbasę i pieczarki pokrój w plastry. Pieczarki odparuj na patelni z nadmiaru wody. Razem z kiełbasa dodaj je do wywaru. Gotuj przez kwadrans. Dolej zakwas. Dodaj chrzan i pokrojoną w kostkę marchew (ugotowaną z resztą włoszczyzny). Zabiel śmietaną. Dopraw do smaku solą i majerankiem. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo
źródło: https://smaker.pl/przepis-zurek-z-pieczarkami-i-chrzanem,125207,pobitegarybarbary.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz