niedziela, 27 listopada 2016

Domowy jogurt naturalny

Dodatki
.

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

 
Mleko gotujemy, następnie studzimy do temp. 40°C. Jogurt naturalny wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy.

*Przykrywamy pokrywką, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin. Po tym czasie wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc i po tym czasie jogurt gotowy jest do spożycia.
* Aby przyspieszyć proces “dojrzewania” jogurtu, można wstawić go do nagrzanego piekarnika na około 5 godzin. Według mnie wtedy jest nawet bardziej kwaśny 
Odkładając około 4 łyżki jogurtu domowego, można zrobić kolejną porcje, w ten sam sposób.
Jogurt przechowujemy w lodówce.

źródło: http://smaker.pl/przepis-domowy-jogurt-naturalny,119259,ollka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz