Składniki
- 3 płaty śledzi a'la Matias
- pół średniej cebuli
- łyżeczka koncentratu
- płaska łyżeczka musztardy d'jon
- papryka ostra
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 jajko
- natka pietruszki
- Pieprz
- foremki okrągłe do potraw z ubijakiem
Przygotowanie
Filety śledziowe moczymy i płuczemy 2-3 razy i filetujemy. Tak przygotowane drobno szatkujemy. Dodajemy również drobno poszatkowaną cebulę, koncentrat, musztardę, paprykę i dopiero podczas mieszania oliwę. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Na talerzu układamy foremkę, napełniamy ją zależnie od uznania, ja napełniłem do ok 2/3 wysokości, lekko ubijamy i zdejmujemy obręcz ruchem do góry.
Ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ugotowanym jajkiem, poszatkowaną natką pietruszki i pieprzem.
Na talerzu układamy foremkę, napełniamy ją zależnie od uznania, ja napełniłem do ok 2/3 wysokości, lekko ubijamy i zdejmujemy obręcz ruchem do góry.
Ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ugotowanym jajkiem, poszatkowaną natką pietruszki i pieprzem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-tatar-ze-sledzia,119193,mechanik79.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz