Składniki
- Twaróg 1 kg
- Jajo kurze 12 szt
- Cukier 20 dag
- Cukier wanilinowy 2 szt
- aromat waniliowy 1 szt
- Masło 2 łyżki
- pierniki 30 dag
- Wiórki kokosowe do formy
- tłuszcz do formy
Przygotowanie
Wykonanie:
Twaróg dokładnie zmielić, najlepiej trzykrotnie.
Twaróg dokładnie zmielić, najlepiej trzykrotnie.
Dodać 8 jajek, 4 żółtka, masło i cukry, dodając je stopniowo podczas ucierania. Następnie dodać kilka kropli aromatu.
Sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, boki obsypać wiórkami, a spód wyłożyć piernikami.
Zalać masą serową.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę. Kroić po całkowitym wystudzeniu placka.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-na-piernikowym-spodzie,119258,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz