Składniki
- 1,3 kg skrzydełek z kurczaka
- marynata:
- 3 łyżki płynnego miodu (miałam wielokwiatowy)
- 2 kopiaste łyżki musztardy (jaką lubicie)
- 3 łyżki pikantnego ketchupu (ulubionego)
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki maggi
- 0,5 łyżki majeranku
- 0,5 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Przygotowanie
Skrzydełka dokładnie umyć, osuszyć, poodcinać końcówki.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
Do sporej miski wrzucić mięso, wymieszać dokładnie z marynatą, przykryć folią aluminiową lub śniadaniową, odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.
Po upływie w/w czasu skrzydełka wsadzić do rękawa do pieczenia, polać pozostałością marynaty.
UWAGA: Skrzydełka można upiec w blaszce wysmarowanej tłuszczem, koniecznie pod przykryciem zrobionym z folii aluminiowej, pod koniec (na 20 min przed) zdejmujemy folię i pozwalamy się mięsu przyrumienić.
Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 minut w 180 stopniach (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
Do sporej miski wrzucić mięso, wymieszać dokładnie z marynatą, przykryć folią aluminiową lub śniadaniową, odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.
Po upływie w/w czasu skrzydełka wsadzić do rękawa do pieczenia, polać pozostałością marynaty.
UWAGA: Skrzydełka można upiec w blaszce wysmarowanej tłuszczem, koniecznie pod przykryciem zrobionym z folii aluminiowej, pod koniec (na 20 min przed) zdejmujemy folię i pozwalamy się mięsu przyrumienić.
Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 minut w 180 stopniach (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
źródło: http://smaker.pl/przepis-skrzydelka-pieczone-w-marynacie,121379,ewaaa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz