Składniki:
Ryżowy farsz:
- 3 woreczki ryżu (3 x 10 dag)
- 1 kostka bulionowa z grzybami leśnymi
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag cebuli (1 średnia)
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- słodka papryka w proszku
- majeranek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sos:
- 10 dag cebuli (1 średnia)
- 2 łyżki smalcu
- 2 ząbki czosnku
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- bazylia
- oregano
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do garnka wlać 1 litr wody i zagotować. Następnie rozpuścić w niej kostkę bulionową. Dodać woreczki z ryżem, lisice laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Garnek przykryć, położyć na ogniu i gotować 5 minut od momentu zagotowania się bulionu. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (od czasu do czasu woreczki z ryżem można odwrócić).
Ostudzony ryż przełożyć do miski. Dodać surowe jajka, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, szczypiorek, szczyptę słodkiej papryki, majeranku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ręką formować kulki i lekko spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie zrumienić na rozgrzanym smalcu, pod koniec dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i mąkę pszenną. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, mieszając aby się nie przypaliło.
Do zimnej wody (około ½ litra) dodać przecier pomidorowy. Dokładnie rozmieszać i wlać do zrumienionej cebuli. Całość razem wymieszać, zagotować i chwilkę razem pogotować. Na koniec dodać szczyptę bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z podanych składników wyjdzie około 17 kotletów z ryżu.
źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kotlety_z_ryzu?utm_source=facebook&utm_medium=cpm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz